Zweden op herhaling
In 2013, het jaar dat Embrasse begonnen is, mocht ik voor mijn collega Nel naar een gezin in Zweden waar een tweede kindje op komst was. Het was in de maand oktober dat Jonas werd geboren. Hoewel de sneeuwstokken al in de berm langs de weg stonden viel er nog niks van de winter te bespeuren, het werd een prachtige herfstweek met temperaturen van zelfs rond de 20 graden!
Het werd een fijne kraamweek in een fijn gezin met genoeg mogelijkheden om ook wat van de omgeving te ontdekken.
Blij verrast was ik dan ook toen ik gevraagd werd om ook te komen kramen bij hun derde kindje! De uitgerekende dag viel nu half december en ik zag mezelf al met de kindjes op een sleetje door de sneeuw. Maar ook deze keer begon de winter laat… Geen sneeuw en temperaturen die opliepen naar een graad of 10.
Gelukkig was het binnenshuis knus en lekker warm. De kerstboom stond al klaar en alles was versierd met lichtjes.. Het is erg donker in deze maand maar in alle huizen staan lichtjes voor het raam, een erg gezellig gezicht.
Baby Jordi deed het super goed, huilen deed hij nooit!
Ooit een baby zo ontspannen zien badderen?
Mama kon in alle rust herstellen van de bevalling en zich volledig richten op de borstvoeding en de nieuwe gezinssituatie.
Omdat papa een eigen bedrijf heeft kon hij geen gebruik maken van de 10 vrije dagen die in Zweden gebruikelijk zijn na de geboorte van een kindje, hij moest al snel weer aan de slag.
Zo ging ik met moeder en kind naar het ziekenhuis op controle en ook naar het consultatiebureau, verzorgde ik het huishouden en de was en hielp met koken en de kindjes, en de hondjes en de poesjes en de konijntjes ☺
Joella en Jonas gingen overdag naar de opvang.
In Zweden gaan kindjes vanaf 1 jaar naar forskola, een soort kinderdagverblijf, waar veel gespeeld wordt en tevens ook geleerd. Dagelijks trekken ze de natuur in om van alles te leren.
Weer of geen weer, ze gaan er op uit, tot een temperatuur van ongeveer-12. Een dik pak sneeuw is geen belemmering.
Forskola is verdeeld in twee groepen, van 1 – 3 en van 3 – 6 jaar.
Vanaf 6 – 12 jaar gaan ze naar de basisschool in het dorp en van 12 – 16 jaar gaan ze met de schoolbus naar de bovenbouw in een nabijgelegen dorp. Na de bovenbouw wordt een studeerrichting gekozen en gaan ze naar een schoolkampus elders in het land.
Het Zweedse alfabet heeft een paar letters meer..
Jordi heeft zijn naam al direct na de geboorte gekregen maar dat is helemaal niet zo vanzelfsprekend in Zweden. Daar heb je tot 3 maanden de tijd om een naam te bedenken! In het ziekenhuis krijgt de baby een Zweeds BSN-nummer. Een week later krijgen de ouders een formulier opgestuurd waarop de naam van de baby ingevuld moet worden. (je mag hier dus 3 maanden over nadenken). Zodra dit formulier verwerkt is kan een uitreksel uit het geboorteregister gehaald worden (dit heb je nodig voor een paspoort) bij de gemeente., die ondertekent dit. Nederland eist op dit dokument een ‘apostillestempel’ (een stempel van ‘echtheid) van een notaris. Dus moet je met dit formulier naar een notaris voor een stempel. Samen met dit formulier, een bewijs dat de ouders recht op verblijf in Zweden hebben, een pasfoto en natuurlijk de baby, kan je 4 naar Stockholm rijden ( 4 uur in dit geval) om een paspoort te bestellen bij de Ambassade. Het paspoort wordt gemaakt in Nederland, ondertekend in Berlijn en opgestuurd naar de ambassade in Stockholm. Deze stuurt het dan weer per aangetekende post naar huis. In het paspoort staat geen Nederlands BSN-nummer omdat het kind daar niet geboren is en niet geregistreerd wordt in het Nederlandse bevolkingsregister. Maar het kind is wel Nederlands…… Het kind mag later kiezen voor een Zweedse, Nederlandse of dubbele nationaliteit.
Na een week zat mijn taak er op. De ouders konden het nu samen aan.
Het was een eer om voor de tweede keer uitgenodigd te worden!
Ik nam afscheid in de hoop hier nog eens terug te komen. Misschien niet om te kramen maar gewoon voor de gezelligheid en een dik pak sneeuw!! Ik was mooi op tijd thuis om mijn Middelburgse klant te gaan verzorgen en kerst te vieren met mijn familie.
Op Facebook plaatste ik de volgende blogs over mijn Zweden avontuur:
* Zweden* dag 1
Vandaag begon de dag al vroeg. Om 7.45 stapte ik met kraamvrouw en baby de vrieskou in (-5 graden) om hen naar het ziekenhuis te rijden.
De baby werd gecheckt en kreeg de “hielprik” maar dan anders…
In Zweden prikken ze een adertje in de pols aan en vangen zo het bloed op. Op mijn vraag waarom zij voor deze manier kiezen antwoordde de arts dat uit onderzoek is gebleken dat het makkelijker gaat en pijnloos is. De baby wordt altijd aangelegd tijdens het prikken.
De hoeveelheid ziektes waarop onderzocht wordt is ongeveer gelijk. De gehoortest ging op dezelfde manier als in Nederland en was helemaal ok. Jordi zat wel bijna op de 10% grens van gewichtsverlies maar nu de voeding goed op gang is zal dat snel goed komen. Ik hou het nauwlettend in de gaten!
Zweden dag 5…. Een beetje trut
Vandaag brachten we een bezoekje aan het consultatiebureau. Afgezien van “schoenen uit bij de deur” was er weinig verschil met het cb in Nederland. Jordi is vandaag precies een week oud en het gaat heel
goed! Wat een rustig en tevreden mannetje is dat! Hij werd gewogen en gemeten en een praatje volgde waar ik niet veel van verstond.
Soms klonk er een bekend woord waaruit ik kon opmaken waar het over ging. Dan hoor ik Jolijn zeggen dat ze een beetje trut is.. .. Dat is moe, liet ik me later vertellen… Klinkt wel een beetje vreemd in zo ’n gesprek.
Wanneer ik in het buitenland werk is dat meestal bij Nederlandse mensen, geen last van een taalbarrière dus. Tenzij er twee peuters rondlopen die op het kdv uitsluitend Zweeds spreken.. Je voelt je knap lullig, als je als volwassene een kind niet begrijpt.. Maar 1 woord ken ik dus nu in ieder geval .. TRUT