Blog

Prematuur geboren

Als klasgenootje van Jeremy en vriendinnetje van Sharon kwam Joyce vroeger vaak bij ons over de vloer. Blij verrast was ik toen ze mij benaderde in verband met haar zwangerschap! Ze was nog maar enkele weken zwanger en wist niet goed waar ze met haar vraag heen moest, nog bijna niemand wist van haar zwangerschap af. Ze verloor namelijk bloed en maakte zich zorgen, wat kon het zijn? Natuurlijk kunnen zulke vragen aan mij gesteld worden. Ik probeerde haar gerust te stellen want bloedverlies in het begin van de zwangerschap hoeft niks ernstigs te betekenen. Ik vroeg haar of ze misschien last had van een blaasontsteking wat inderdaad het geval was. Ze zou naar de huisarts gaan en na een kuurtje was alles weer ok.
Tot haar bloeddruk begon te stijgen.. De zwangerschap was nog geen zeven maanden ver toen Joyce in de nacht wakker werd met een druk op haar buik, hoofdpijn en misselijkheid, wat later wel weer wegzakte. De volgende dag kon ze bij de verloskundige langskomen voor controle. Zij constateerde dat haar bloeddruk te hoog was. Hoewel de urinetest nog onduidelijk was werd zwangerschapsvergiftiging vermoed. Joyce moest direct naar Goes en werd daar opgenomen voor verder onderzoek.
Na de 24 uur urinecheck bleek het eiwitgehalte veel te hoog, Joyce werd naar het Sophia ziekenhuis in Rotterdam overgebracht. Ze kreeg daar medicatie via een infuus en zo was de situatie voor even onder controle. Tot 4 dagen na de opname… de CTG liet zien dat de hartslag van de baby niet meer constant was, de dipjes kwamen vaker en duurden langer. Er werd besloten tot een keizersnede met een zwangerschapsduur van 31 weken en 6 dagen. Het was nog even wachten tot de OK beschikbaar was maar net na middernacht werd Jayden geboren met een lichaamsgewicht van 1450 gram.. Heel even kregen de ouders een glimp van hun kleintje te zien en nadat Jayden was onderzocht ging hij de couveuse in. Een heftige en spannende tijd voor beide ouders brak aan. Nog maar net beseffende dat je kind ineens veel te vroeg geboren is zie je hem vechten voor zijn leventje. Daar omheen gebeuren allerlei heftige toestanden met mensen in een soortgelijke situatie… Met Joyce ging het ook niet direct beter, nog twee maal belandde zij op High Care met weer een veel te hoge bloeddruk waar ze extra medicatie voor kreeg en voortdurend bewaakt werd.
Zes dagen na de bevalling werd Joyce ontslagen uit het ziekenhuis. Zij verbleven afwisselend in het Ronald Mc Donald huis en dan weer thuis.
IMG_1726
Jayden groeide goed totdat zijn temperatuur ineens omhoog ging. Hij kreeg antibiotica toegediend en er werd een kweek afgenomen. Hij bleek een infectie te hebben opgelopen. Steeds leek het erop dat de infectie onder controle was en werd overplaatsing naar Goes overwogen. Dan was het toch weer twijfelachtig en mocht hij toch niet weg. Drie weken lang lag Jayden in Sophia en daarna nog drie weken in Goes. Geboren op 26 juli mocht hij uiteindelijk op 8 september naar huis! Hoera!!
Met een kleine aanpassing van de verzekeringspolis had Joyce nog recht op 12 uren couveuse-nazorg, die ik haar heb kunnen geven. Dit is een heel andere zorg dan in een normale kraamweek. De kraamvrouw is dan al ver hersteld dus de zorg voor haar en het huishouden vallen weg. Het is zaak om in deze uurtjes de ouders vertrouwd te maken met hun kleintje in de eigen thuis situatie. Ze komen uit de steriele ziekenhuisomgeving waar het ziekenhuispersoneel het grootste zorgdeel op zich nam. Eenmaal thuisgekomen voelen de ouders de verantwoordelijkheid extra zwaar wegen. Voor de zekerheid kwam er een saturatiemeter mee die alarm slaat wanneer het zuurstofgehalte in het bloed daalt of de hartslag zakt. Dit geeft de ouders wat meer rust en de zekerheid dat hun kindje nu gezond en sterk genoeg is om het zelf te gaan doen. Als dagenlang geen alarm klinkt kan het gebruik langzaam afgebouwd worden.
Samen hebben we het badje geoefend, ik heb Jayden nog een paar keer gewogen en was de vraagbaak voor alle vragen over veilig slapen, de voedingen, huilen en naar buiten gaan.
Twaalf uren is natuurlijk maar weinig, gelukkig mogen mijn klanten daarna nog gewoon blijven appen of mailen.
Joyce en Thijs pakken de zorg voor Jayden goed op. Ik merkte tevens hoeveel impact deze gebeurtenis op hen heeft gehad. Met Jayden gaat het goed, hij groeit lekker en weegt inmiddels 2850 ! Ik wens dit gezin heel veel geluk en verder een zorgeloze toekomst!

IMG_1743

IMG_1746