Blog

Kraamzorg internationaal en de verschillen in de geboortezorg

image

Sinds maandag ben ik aan t kramen in Zweden, bij familie Meijvogel, een Nederlands gezin dat naar Zweden is geëmigreerd. Hier bestaat geen kraamzorg en over een aantal zaken wordt heel anders gedacht. Ik vind het boeiend om in de verschillende landen waar ik kom, de verschillende methodes te ontdekken. In Zweden beval je altijd in het ziekenhuis en daarna mag je een aantal dagen blijven. Je moet daar wel zo snel mogelijk het bed uit, bewegen, je eigen eten maken en de voedingen van je baby regel je zelf. In Nederland adviseren we toch zeker 4 dagen in bed te blijven en zo min mogelijk te doen. Dit ter voorkoming van een verzakking van de baarmoeder of incontinentie op latere leeftijd, best belangrijk, lijkt mij…
Waar Nederlandse baby’s na 24 uur voor t eerst in badje gaan, worden de baby’s in Zweden pas na een aantal weken voor het eerst gebadderd. Argument daarvoor is het intrekken van het huidsmeer en het indrogen van de navel. Naar mijn ervaring is de vernix na 24 uur al ver verdwenen en droogt de navel schoner in en valt de navelstomp juist eerder af als hij regelmatig verweekt in bad. De navel wordt in Zweden afgebonden met een elastiekje ipv een navelklem. Dat ziet er wel heel fijntjes uit. Een piepklein stompje en geen grote plastic klem op de buik vind ik wel een voordeel.
Omdat er geen zorg aan huis is ging Jonas vandaag (dag5) op controle naar het ziekenhuis. Hij moest de hielprik krijgen. Dat dacht ik tenminste…. Hier doen ze dat anders…er wordt een infuusnaald bovenop het handje ingebracht waardoor het bloed eruit druppelt. Naar mijn mening moeilijker en pijnlijker maar Jonas hield zich wel heel flink, hij kreeg wat suikerwater om op te sabbelen en daarmee hielden ze hem zoet. De hielprik vinden ze hier ouderwets.
Vervolgens bracht de verloskundige een flitsapparaatje op zijn borst en zag ik 3 x een flits.. Ik vroeg me af wat ze daarmee kon meten. Het bleek dat ze zo de kleur meten. Jonas zag wat geel en zo konden ze de mate van geelzien meten, weer wat nieuws ontdekt :).. Bij ons wordt het bilirubinegehalte via het bloed bepaald.
Vlak na de geboorte krijgen baby’s in Nederland een hoeveelheid vitamine K voor een week. Na die week krijgen baby’s die borstvoeding krijgen dagelijks een aantal druppels vitamine K toegediend. Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling en zit, gek genoeg, van nature niet in borstvoeding. Hier in Zweden, en ook in Engeland weet ik, krijgen ze net na de geboorte een shot K voor altijd. That’s it! Wel handig..
Na ontslag uit het ziekenhuis wordt de mama helemaal niet meer gecontroleerd. Pas na zes weken volgt de nacontrole. Onbegrijpelijk vind ik dat… Allerlei complicaties kunnen zich voordoen en ambulante hulp is ver weg! Dat is dan ook de reden dat ik hier mag zijn. Het geeft de ouders een hoop rust deskundig begeleid, voorgelicht ,geadviseerd, ontlast en vertroeteld te worden.
Het personeel in het ziekenhuis was wel zeer enthousiast over mijn aanwezigheid in het gezin. Vol vertrouwen gaven ze Jonas mee naar huis, ondanks dat zijn gewicht op t randje zat. In de wetenschap dat ik hem voortdurend in de gaten hou. Mooi toch!!