Blog

Kraamzorg Qatar

-verhaal en foto’s met toestemming van beide ouders

Hoera, een nieuwe wereldbaby is geboren! Lieve Finn werd geboren op 21-11-2017 ( 3-3-1439 Arabische jaartelling), in Qatar, waar zijn ouders inmiddels 6 jaar wonen. Aan mij was het de taak de ouders te ondersteunen in deze eerste week en vertrouwd te maken met de verzorging van de pasgeborene. Ik arriveerde op dezelfde dag als moeder en kind het ziekenhuis konden verlaten. De papa kwam mij halen van het vliegveld, dat was erg lief, want het was al laat en ik had ook een taxi kunnen nemen. Ik trof de trotse mama aan in bed met kleine Finn. De bevalling was voorspoedig verlopen en Finn deed het prima! Dagelijks deed ik de controles bij moeder en kind en vertelde ik alles over wat je kunt verwachten bij borstvoeding , adviseerde ik over veiligheid en beantwoordde ik de vele vragen die de ouders hadden. Doordat ik een week lang in huis was kwam er iedere dag wel een item voorbij waarover we uitvoerig konden praten. De verschillende voedingshoudigen en het belang ervan, het badritueel, het herkennen van de verschillende huiltjes en wat je dan kunt doen, voor t eerst in de box, de eerste wandeling met de wagen buiten, in de draagzak.. zowel papa als mama waren leergierig, het was heerlijk om te zien hoe zij genoten van kleine Finn en zo mee te genieten van dat prille geluk.
Wanneer alles op de rit is verlaat ik in de middag het huis om iets van de omgeving te kunnen zien en de ouders wat ruimte te geven. Ik heb genoten van Qatar. Wat knap hoe ze naast de modernisering hier ook de eigenheid weten te behouden. De Qatari kwamen erg vriendelijk op mij over. Ik heb gezien hoe liefhebbend de mannen zijn naar hun vrouw en kinderen. Ik heb wat af geübert en mij geen moment onveilig gevoeld als vrouw alleen. Veel sucurity en nergens criminaliteit of vandalisme. Alles is schoon en zo blijft het ook, de straffen liegen er dan ook niet om. Het feit dat zowel de man als de vrouw in traditionele kleding loopt vind ik wel zo eerlijk en het geeft een wat serene sfeer op straat. Geen tokkies te zien in ieder geval;)
De zorg werd met een gerust hart afgesloten, de ouders zijn volledig vertrouwd geraakt met de baby. Ze gaven aan dat de rust die er was doordat ik aanwezig was er mede voor had gezorgd dat de kraamweek zo fijn was verlopen. Na de zorg blijf ik sowieso op afstand aanwezig om via Whatsapp of Skype nog wat adviezen te kunnen geven. Voor mij was het weer een hele ervaring. De volgende buitenlandse kraamzorg zal zijn in …Taiwan!

Liefs, Jolanda