Blog

Kraamzorg New York

IMG_1036

Eigenlijk geloofde ik zelf pas echt dat ik naar New York zou gaan toen ik daadwerkelijk in het vliegtuig zat… Sinds ik kraamzorg bied over de hele wereld had ik al spannende avonturen beleefd, London, Dubai, Zweden en Valencia, geweldig! En dit was nog een stapje verder! Bij het verzoek alleen al deed ik een dansje 😉
Ik maakte kennis met Victor en Ghislaine via Skype. Ze vertelden mij dat zij een meisje zouden krijgen, wat leuk! Ze lag alleen wel al een poosje in stuitligging. Via echo konden ze zien dat ze omstrengeld was dus draaien was geen optie. Om die reden werd een keizersnede gepland. ’s Maandags ging mama al vroeg onder het mes en alles verliep goed. Op donderdag mochten zij het ziekenhuis verlaten en op diezelfde dag arriveerde ik in New York.
Aangekomen op JFK airport nam ik een taxi naar het huis van mijn gezin in de wijk Brooklyn. De taxichauffeur was een knorrige Sikh met een enorme tulband en een baard. Luid toeterend baande hij zich een weg door het drukke verkeer en met de welbekende loeiende sirenes her en der waande ik me meteen in een of andere New York movie.
Hij bracht me netjes naar het adres waar ik kennismaakte met de kersverse ouders van Olivia. Dat bleek een prachtige baby met mooie zwarte haartjes, ze lag heerlijk te slapen. Ik luisterde naar het bevallingsverhaal, observeerde de voeding wat al best goed ging en gaf de nodige instructies voor de nacht. Mijn werk start altijd direct zodra ik bij een gezin binnen stap.
In het buitenland logeer ik meestal bij de mensen thuis, zo ook hier. Wat ik bijzonder fijn vind is dat, ook al heb ik de mensen vaak nooit eerder ontmoet, het altijd meteen vertrouwd voelt. Ik voel me welkom en thuis bij het gezin. Voor mij stond er een bed klaar in de babykamer en Olivia sliep in haar wiegje op de ouderslaapkamer. Een prima plek voor mij de komende week.
Door het tijdsverschil was ik ‘s morgens lekker vroeg wakker en begon mijn taak in het gezin. Ik maakte ontbijt, keek mee met de voedingen, hielp bij het babybad avontuur, leerde hen alles wat nodig is voor de verzorging van zo’n kleintje, luisterde en adviseerde. Verder hield ik het huis lekker schoon, deed boodschapjes en verzorgde de was.
Op dag 2 moest Olivia al naar de pediatrics, een soort consultatiebureau want er komt niemand aan huis zoals in Nederland. Mama genoot even van de rust terwijl papa en ik met Olivia in de wagen er naar toe liepen. Bij binnenkomst werd Olivia aangemeld bij de balie waar tot mijn verbazing geen duffe receptioniste zat maar twee mooie getinte jonge mannen met tattoos, hahaha, this is New York, Yeahhh! 😉
Olivia werd gewogen en nagekeken en alles werd doorgenomen. Wat ik opmerkte was hoe de navel van Olivia was afgebonden. De eerste dag had er een klem op gezeten die al snel werd vervangen door een klein stukje fijngeknepen plastic (denk ik). Al eerder zag ik in Zweden dat de navelstreng was afgebonden met een heel strak elastiekje wat helemaal ideaal was! Zoveel handiger dan die blauwe mega klem die in Nederland gebruikt wordt. Ik kijk uit naar de dag dat de Nederlandse geboortezorg overstapt op iets kindvriendelijkers dan de blauwe klem op dat kleine babybuikje…
Later die week zouden we ook nog een bezoekje brengen aan de gynaecoloog die de keizersnede had uitgevoerd. Daarvoor gingen wij met de taxi naar een kliniek op Manhattan. Dat is best een hele onderneming zo in je kraamweek en ik besef dan extra goed hoe fijn het in Nederland geregeld is met kraamzorg en verloskundigen die visites aan huis brengen.
Het was ook een gezellige week. Victor ging aan het werk en ik stond Ghislaine bij en zorgde dat zij goed kon rusten overdag. Het ging iedere dag beter met haar. We deden eens een blokje rond, en dronken een juice bij de Juicebar. De volgende dag een uitstapje naar de winkel, dat ging al best goed.
Alleen ’s nachts wilde Olivia nog wel eens een poosje wakker zijn, zoals vele baby s in de eerste weken. Het dag- en nachtritme lijkt omgedraaid met dat van ons. Hoe kunnen we van een pasgeborene ook verwachten dat zij kunnen klokkijken 😉
Gelukkig draait dit vanzelf bij…, vroeg of laat.
De ouders pakten het allemaal goed op, mooi toch hoe ik hen steeds natuurlijker en zelfverzekerder met hun kindje zie omgaan. Na 8 dagen, waarin ik naast werken ook heb kunnen genieten van de highlights van New York, kon ik dit kraambed met een gerust hart afsluiten. Bedankt Victor en Ghislaine voor jullie vertrouwen in mij en de enorme gastvrijheid!! Lieve groet, Jolanda.

Schermafbeelding 2015-08-25 om 14.41.25

Ook in New York…, beschuit met muisjes!!
IMG_1137

IMG_1047