Blog

Kraamzorg in Bangkok!

Deze keer was ik te gast bij een Belgisch gezin.

Al vroeg in de zwangerschap kwam de aanvraag binnen. Via Skype volgde de kennismaking en vertelde ik wat ik kan bijdragen in de eerste week na de geboorte van hun eerste kindje. 

Tijdens de zwangerschap was er zo nu en dan een update en kon ik advies geven over bepaalde zaken.

Met 34 weken dreigde de baby te vroeg geboren te worden en de ouders twijfelden of zij  de voorgeschreven weeënremmers  wel moest nemen. Ik kon haar vertellen dat er in Nederland na 34 weken zwangerschap niet meer geremd wordt. Ze besloot dat dan ook niet te doen, haar gevoel daarover was juist.

Op maandag 26 november werd zij dan geboren, Emma💗 . Met een behoorlijk gewicht voor de termijn, 3170 en 50 cm!

De  bevalling verliep vlot  maar de start was met wat ademhalingsproblemen waardoor Enma al snel naar neonatologie werd gebracht en zuurstof kreeg toegediend. De aanblik van je newborn in een couveuse met toeters en bellen l is niet fijn, maar blij met deze voorzieningen waren de ouders natuurlijk wel.

Zij probeerden zoveel mogelijk bij haar te zijn. Gelukkig ging het al snel beter en kon Emma zelfstandig ademhalen. Haar zuurstof gehalte werd daarna nog nauwkeurig in de gaten gehouden maar het ging al snel zo goed dat ze op woensdag al bij haar mama op de kamer kon komen, rooming inn. Heerlijk om eindelijk je kindje dichtbij je te hebben en ook belangrijk voor het doen slagen van de borstvoeding . Daaraan werd ondertussen hard gewerkt door mama, kunstmatig dan. Het ontslag stond op donderdag gepland maar toen bleek Emma net iets te geel te zien en moest ze even onder de UV lamp. 

Vrijdag mochten ze dan eindelijk naar huis en dat was ook de dag dat ik op het vliegtuig stapte.

Ik werd opgehaald van het vliegveld door een hele trotse papa!

Bij thuiskomst zag ik een zo mogelijk nog trotsere mama met de kleine Emma.

Emma sliep nog veel en dronk kleine beetjes. Mijn taak was om haar goed te monitoren, dagelijks te wegen en de vochtbalans te bewaken. Dit noteer ik allemaal in een leuk zorgplan dat na de kraamweek bij het gezin achterblijft als een soort dagboek van de kraamweek.

Verder gaf ik tips om de melkproductie omhoog te krijgen, luisterde ik naar de wensen en mogelijkheden rondom het voeden en daarop vormden wij samen een beleid.

De mama herstelde voorspoedig en ook met Emma ging het goed. Ze groeide en de hoeveelheid die ze dronk ging langzaam omhoog. 

Omdat de huishoudelijke taken niet onder mijn verantwoording vielen had ik dagelijks veel vrije tijd. Ik kreeg dan ook ruim de gelegenheid om Bangkok te ontdekken wat ik als geweldig heb ervaren! Ik bezocht het koninklijk paleis en deed de welbekende fietstocht en verder genoot ik van de warmte.

Tijdens de zorguren leerde ik de ouders alles over de verzorging van een pasgeborene en beantwoorde ik de vragen die alle kersverse ouders hebben en leer hen te vertrouwen op hun gevoel. Ik zag hen gedurende deze week groeien in het ouderschap, ook de papa was zeer actief betrokken, en bij afsluiting van de week waren het al ware routiniers😉

Natuurlijk komen  er altijd nieuwe vragen en twijfels, ook na de kraamweek, daarvoor blijf ik dan ook altijd bereikbaar.

Na een week kon deze zorg worden afgesloten met een fijn gevoel, zij komen er wel!