Kraamzorg Dubai
-
In december ontmoette ik hen in Amsterdam voor de intake. Dit stel woont in Dubai en wilden graag kraamzorg na de geboorte van hun kindje. Het klikte meteen en alle wensen en mogelijkheden werden besproken. Samen keken we uit naar 6 maart, de uitgerekende datum.. Spannend voor hen, die na een lang voortraject nu toch zeer goede hoop hadden om hun lang verwachte kindje in hun armen te mogen nemen, spannend voor mij want dit werd mijn eerste kraam buiten Europa!
En op 5 maart werd ze dan geboren, Phebe Yasmin! (Of geboortedatum 3 5 1435, volgens de Arabische jaartelling)
De bevalling zou aanvankelijk ingeleid worden maar bij aankomst in het ziekenhuis bleek deze al op gang te zijn gekomen.
Tijdens de bevalling waren de harttonen van de baby echter zover gezakt dat besloten werd tot een spoed keizersnede. Papa, die dacht net even een kopje koffie te kunnen gaan drinken nu de gynaecoloog er toch bij was, moest hals over kop naar de OK, het ging niet goed met de baby, was de mededeling! Hoe heftig moet het zijn om dan de OK binnen te stappen, je vrouw volledig onder narcose te vinden, de wond nog open en een baby die huilend in de lucht wordt gehouden.. Hello daddy ..
Phebe is een prachtig meisje van 3655 gram. Op dag 4 mochten moeder en kind het ziekenhuis verlaten. Ik was inmiddels overgevlogen en samen met papa haalden we hen op.
De laatste controles werden gedaan en daaruit bleek dat Phebe 12,1 % was afgevallen. Ook had ze al 24 uur niet meer geplast en was ze schor van het huilen.. Waar in Nederland een pasgeborene met 10% gewichtsverlies naar t ziekenhuis moet, mocht Phebe mee naar huis. De volgende dag moest ze wel terug komen om te wegen. Ik was me bewust van de ernst van de situatie en we vroegen wat bijvoeding mee.
Thuisgekomen observeerde ik een voeding, die er zo op t eerste gezicht best goed uitzag. Maar Phebe bleef huilen en haar luier bleef droog. Door te kolven kwamen we er achter dat de melkproductie minimaal was. Een teleurstelling voor mama en het besef dat haar kindje de eerste dagen honger had gehad maakte haar van streek. Ze wilde echt heel graag borstvoeding geven en ik maakte een plan. Ik legde uit dat het wel intensief zou zijn en ze wilde er voor gaan. Het was zaak dat Phebe eten kreeg dus begonnen we met bijvoeding. Het was meteen een ander kindje, ik zag twee blije ouders . Nu was het zaak de productie te stimuleren en dat is gelukt! Iedere dag verdubbelde de productie met het kolven en op dag 6 was daar dan eindelijk de stuwing! Dankzij het doorzettingsvermogen van mama, het geduld van papa en de kennis van mij is de borstvoeding geslaagd, hoera! De volgende dag was er al groei te zien en al snel konden we de kunstvoeding achterwege laten. Wat fijn om mensen te mogen helpen en wat heerlijk dat het dan ook lukt!
Zeven dagen duurde de kraamweek. Een week waarin ik mocht meekijken naar hoe het er in Dubai aan toe gaat in de geboortezorg. Ik ging mee naar het ziekenhuis en naar de verloskundige en naar het consultatiebureau. Nee, er komt niemand aan huis zoals hier. De richtlijnen zijn vrijwel hetzelfde als in Nederland. Alleen kreeg ze direct na de geboorte een shot vitamine K, die hoeft niet meer gedruppeld te worden en vitamine D ook niet, die krijgt ze in Dubai genoeg van de zon!
Verder gaf ik alle instructie rondom de verzorging en veiligheid en gaf ik antwoord op de vele vragen. In zo’n week zie je ouders veranderen van wat stuntelig en onwennige vers-van-de-pers-ouders tot ware routiniers 😉 Met een goed gevoel heb ik afscheid genomen op de laatste dag, Zij kunnen de zorg voor Phebe nu goed aan, een goede start is het halve werk!
Veel liefde en geluk voor dit jonge gezin in Dubai!