Blog

Anders is leuk!

Kraamzorg is altijd aanpassen. Ieder gezin is anders, ieder huis is anders, iedere situatie is anders, daarvoor zijn kraamverzorgenden uitgerust met de specifieke “kraamzorg-skills” ☺. Zonder dat gaat het niet lukken.

Wanneer je daarnaast ook nog in het buitenland kraamt, komen er nóg meer variaties voor. Vaak is er een tijdsverschil, een (groot) temperatuurverschil en soms spreken niet beide ouders de Nederlandse taal. Zelf spreek ik gelukkig Engels en ook wat Frans, daarnaast heb ik ook nog handen en voeten 😉

De verschillen in de geboortezorg heb ik al eens eerder in een blog genoemd, dat vind ik altijd erg interessant, ik ga dan ook meestal mee naar de verschillende ziekenhuizen wanneer moeder of kind op controle moeten. Grappig om dan dezelfde dingen te horen, het riedeltje van mevrouw hielprik in een andere taal. The result of the test?? No news is good news ;).Maar ook goed om de voor- en nadelen van sommige handelingen/protocollen te zien en mijn lering daaruit te trekken.

Dan zijn er ook nog wat praktische verschillen.
In veel landen kan bijvoorbeeld het water uit de kraan niet gedronken worden en komt al het drinkwater uit flessen of tanks.
In Abu Dhabi zet men bijvoorbeeld iedere avond twee lege 20 l vaten buiten en die worden iedere ochtend voor volle verwisseld. Als de papa er niet is zal ik de tanks naar binnen rollen, dat is een taak die ik er dan vanzelf bij pak. De tank wordt aangesloten op de cooler en regelmatig verwisseld.

IMG_4246

Ben ik in Nederland vriendjes met de CV om voor de baby een comfortabele leefomgeving te creëren, in warme landen is het dealen met de airco. Niet te hard, voor je het weet zit je in een koelkast maar ook weer niet te zacht. De luchtcirculatie voelt vaak aan als tocht en dat is onbehaaglijk.
Ook de elektriciteit is anders. Met je Nederlandse stekkertje kom je niet zo ver dus ik ga standaard met een wereldstekker op pad.

IMG_4251
Elektrische apparaten zien er soms anders uit, werken anders en soms moet ieder stopcontactpunt individueel aangezet worden.

IMG_4248
Dat kan ook het geval zijn met warm water, dan moet eerst de schakelaar van de heater aanstaan anders heb je een koude douche!
IMG_4245
Boodschappen doen is ook altijd leuk. In een vreemde winkel is het altijd een beetje zoeken, zeker als ook alle verpakkingen anders zijn dan je verwacht ( soms ook verrassend hetzelfde ) en de logica ver te zoeken is , is het een echte uitdaging, ik doe het graag!
Nu ik al in verschillende uithoeken ben geweest merk ik dat ik al aardig gewend raak aan de verschillen, wel zo handig!